tirsdag den 21. februar 2012

Vindmøllens historie

De første vindmøller bliver lavet som en muret mølle, der kun fastlåst i en vindretning, som selvfølgelig er den retning vind kommer mest fra. I 1260 kommer de første stubvindmøller til danmark, de står på en bund lavet af træ, der kan drejes efter vindretningen. De første vindmøller blev kun brugt til at kværne korn. Mølle eneretten blev afskaffet i 1862, det betød landmændene fik lov til at have deres egne gårdmøller, og nu selv kunne male korn, det gjorde mange af møllerne overflødige.
Poul la Cour var en dansk fysiker og lærer på Askov Højskole, han var den første der satte en generator i vindmøllen det gjorde han i 1891, så de producerede strøm, det var dog kun jævnstrøm. Han eksperimenterede desuden med at oplagre strømmen i form af brint og ilt.

Gedsermøllen
•    Johannes Juhl, kursus ved Poul. Lavede forsøg med vekselstrøm, det var ham der lavede møllen.
•    Johannes opfandt/byggede de første luftbremser, der sidder på spidsen af vingen, bruges også i dag.
•    Byggede en af de første vekselstrøm vindmølle i 1957.
•    Gedsermøller stor inspirationskilde til for vindmølleindustrien fra 1970 frem til i dag.
•    Den producerede 200 KW
•    Vekselstrøm gjorde at de kunne kobles på el systemet.

Tvind vindmøllen 
 Blev bygget af lærer og elever på Tvindskolerne ved Ulfborg i 1975-1978. Blev bygget fordi olie priserne steg voldsomt. Dengang var det verdens største vindmølle. Møllen var med til at sætte gang i forskningen omkring vindenergi.

Vestas
I 1970’erne begyndte vestas at producere vindmøller, også pga. oliekrisen, den første vindmølle kom i 1979, før det havde de kun produceret vogne til landbruget. I dag er vestas verdens største vindmølleproducent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar